Naast het bouwen van kleine klimwanden inspecteren we ook klimwanden en alle klimmaterialen. De inspectie bestaat uit onderstaande punten zodat we de functionaliteit en veiligheid van de wand kunnen waarborgen;
- Structuur en materialen: Controle van de algemene conditie van de klimwandstructuur, inclusief wandpanelen, steunen, bevestigingen en gebruikte materialen. Inspectie op eventuele scheuren, splintervorming, beschadigingen of verzwakkingen.
- Ankerpunten: Beoordeling van de ankerpunten waar de klimtouwen aan worden bevestigd. Dit omvat inspectie van de verankeringen in de wand, de duurzaamheid van de bevestigingen en mogelijke slijtage van het materiaal.
- Klimgrepen en -routes: Controle van de staat van de klimgrepen, inclusief slijtage, breuk of loszittende onderdelen.
- Veiligheidsvoorzieningen: Inspectie van alle veiligheidsvoorzieningen zoals touwen, klimgordels, karabiners en zekerapparaten om ervoor te zorgen dat ze correct werken en in goede staat verkeren.
- Algemene omgeving: Controle van de omgeving rond de klimwand, inclusief vrije ruimte voor vallende klimmers, mogelijke obstakels of gevaren, en de algemene veiligheid van de klimomgeving.
Inspecties worden uitgevoerd volgens specifieke normen NEN-EN 12572-1. Na de inspectie ontvang je een duidelijk inspectierapportage met daarin diverse aanbevelingen gedaan voor eventuele reparaties, vervangingen of verbeteringen om de veiligheid te waarborgen en te voldoen aan de geldende normen.
Bekijk eventueel meer informatie over de inspectie van klimwanden op de website van de NKBV.
Overige mogelijkheden
Komen deelnemers niet gemakkelijk boven? Denk dan eens na over het aan laten brengen van extra grepen/routes of om de grepen een nieuwe positie te geven op de klimwand. Het bouwen van routes kan gecombineerd worden op dezelfde dag dat een inspectie wordt uitgevoerd. Zo wordt eerst de inspectie afgerond waarna de routes aangepast gaan worden. Meer informatie tref je op de pagina Routebouwen.